Domates ve Biber Salçası
Köy Yapımı Domates Salçası:
Her yıl ağustos ayında Reyhanlı güneşinde olgunlaşan ve kızaran domatesler toplanır.Yıkanıp dörde bölündükten sonra soğan çuvallarına doldurulur.Yatay hazırlanan bir düzenek kurulur.Plastik çizmeler giyen kadınlar üzüm ezer gibi domatesleri ezerler.
Çıkan domates suyu bakır kazanlara doldurulur ve meşe ağacı odunu kullanılarak kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatılır.Domates suyu koyu kıvama gelince tuzu eklenir ve kurutulmak üzere nemini alması için güneşe serilir.
Rengi koyu kırmızı olunca ve kıvamı macun haline gelince domates salçası hazır hale gelir.
Köy Yapımı Biber Salçası:
Ağustos ayında toplanan güneşte iyice kızaran biberler yıkanır sapları koparılır ortadan ikiye bölünerek iç damarları ve çekirdekleri ayıklanır.Kurutulmak üzere güneşe serilir.
Güneşte toplanan biberler güzelce temizlenip ayıklanır ve kesildikten sonra 2 gün boyunca güneşte kurutulur.
Ağustos sonu ve Eylül ayı başına denk gelen bu dönemdeki hava sıcaklığına Hatay’da “biber sıcakları” denir.Bu aralıkta gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı biberler çıtır çıtır olur iyice suyunu çeker ve çok iyi kurur.
Kuruyan biberler önce geniş ağızlı öğütücülerde sonra ince ağızlı öğütücülerde çekilerek tuzlanır ve tekrar bakır tepsilerde güneşe serilir.Tamemen nemi alınan biber artık biber salçası halini almıştır.
Hatay’da biber salçası yapımı için pinçevlik cinsi biber kullanılır.Bu biber çok etli,az damarlı,silindir şeklinde uzunluğu 22-27 cm olan salçalık bir biber çeşididir.Salça verimi çok yüksektir.Çekirdeği azdır.