Defne Yaprağı
Eski Yunan Mitolojisine göre Zeus’un oğlu Işık Tanrısı Apollon güzel genç bir kız gördü. Bu güzelin adı Daphne idi ve Apollon görür görmez ona aşık olmuştu. Daphne ormanların derinliklerinde dolaşmaktan zevk alıyor, ay ışığında yabani hayvanları kovalamak avlamak en büyük eğlencesi idi.
Yalnız başına dolaşmayı çok seviyordu. Dahası Daphne hayatı boyunca yalnız yaşamaya yemin etmişti. Erkeklerden nefret ediyordu bu yüzden evlenmeyi kesinlikle istemiyordu.
Fakat Apollon ona delicesine tutulmuş peşini bırakmıyordu. Ormanda karşılaştıklarında Tanrı Apollon güzeller güzeli bu kızla konuşmak istedi ancak Daphne ondan korkarak koşmaya başladı. Apollon ne dediyse onu durmaya ikna edememişti, Daphne korkmuştu bir kere. Yorgun düşene kadar koştu koştu, daha fazla koşacak gücü kalmadığında yere yıkıldı ve toprak anaya yalvarmaya başladı.
” Ey toprak ana beni ört beni sakla, kurtar “
Toprak ana onun yakarışını duymuştu, az sonra Daphne yorgunluktan ağrıyan bacaklarının sertleştiğini, odunlaşmaya başladığını hissetti. Gri renginde bir kabuk göğsünü kapladı. Güzel kokulu saçları yapraklara dönüştü ve kolları dallar halinde uzandı, küçük ayakları ise kök olup toprağın derinliklerine doğru indi.
Apollon sevdiği kıza sarılmak isterken bu Defne ağacına çarpınca şaşırdı. O günden sonra Defne ağacı Apollonun en sevdiği ağaç oldu, ve defne yaprakları genç tanrının saçlarının çelengi oldu. Kahramanlara ödül olarak defne yapraklarından yapılma taçlar taktılar.
Daphne Harbiye gözyaşalrı şelale oldu.
Defne yaprağı hoş koku ve aroması ile birçok kişinin severek kullandığı bir bitkidir. Özellikle yemeklere harika bir tat ve aroma kazandırır. Et yemeklerinde, balık yemeklerinde birçok kişi tarafından tercih edilir. Ünlü lokantalar bu şifalı ve leziz bitkinin yaprağını bolca kullanırlar.
Defne ağacı; her mevsim yeşil kalabilen, kokusu dünya çapında ün yapmış, dalları ise tarih boyunca barışı temsil eden bir ağaçtır. Defnenin meyveleri ve yaprakları ayrı ayrı pek çok alanda kullanılır.
Avrupa’da salça pişirilirken, salçanın daha dayanıklı ve lezzetli olması için defne yaprakları ile birlikte pişirilmektedir ve bu şekilde yapılan salçalar uzun süre küf tutmamaktadır. Pek çok yemek içerisine lezzet vermesi için defne yaprağı eklenir. Defne yağı ise; yine bu ağacın meyvelerinden elde edilir ve kozmetik ve sabun üretiminde kullanılır